Yhteistyössä

Mikä on kotilaina?

Kotilaina

Kotilaina on lainamuoto, jossa lainan vakuutena käytetään ostettavaa tai jo omistettua kiinteistöä eli kotia. Tätä lainamuotoa käytetään pääasiassa asuntojen, mökkien tai muiden asuinkiinteistöjen hankintaan tai rakentamiseen. Suomen lain mukaan kotilaina voidaan myöntää ainoastaan kiinteistön ostamiseen, rakentamiseen tai remontoimiseen.

Kotilainalla on monia etuja verrattuna muihin lainatyyppeihin. Ensinnäkin, kotilainan korot ovat yleensä matalampia kuin esimerkiksi kulutusluottojen, koska lainan vakuutena toimii konkreettinen ja arvokas omaisuuserä – kiinteistö. Lisäksi kotilainaa voi olla mahdollista saada suurempi summa kuin muita lainatyyppejä, sillä lainan suuruus perustuu usein kiinteistön arvoon. Kotilainaa hakevalta vaaditaan kuitenkin usein säästöjä tai muita vakuuksia esimerkiksi 10-20% kiinteistön hinnasta.

Kotilainan ehdot ja kustannukset vaihtelevat riippuen monista tekijöistä, kuten lainan määrästä, takaisinmaksuajasta, korosta ja pankista. Lainatarjouksia vertaillessa on tärkeää ottaa huomioon kaikki nämä tekijät ja valita tarjous, joka vastaa parhaiten omia tarpeita ja taloudellista tilannetta.

Ennen kuin haet lainaa kotia vastaan, kannattaa tehdä huolellinen suunnitelma siitä, millaiseen asuntoon ja asumismuotoon haluaa investoida, kuinka paljon on valmis maksamaan asumisesta kuukausittain ja miten suuren lainan tarvitsee. Myös omat tulevaisuudennäkymät kannattaa ottaa huomioon – esimerkiksi mahdolliset tulonmuutokset tai elämänmuutokset voivat vaikuttaa kykyyn maksaa lainaa takaisin.

Seuraavissa osioissa käydään tarkemmin läpi erilaisia kotilainatyyppejä, kotilainan hakemisprosessia ja -ehtoja sekä vakuuksia ja takaajia. Lisäksi käsitellään kotilainan kilpailuttamista ja siihen liittyviä riskejä.

Kotilainan tyypit

Kotilainoja on useita eri tyyppejä, ja ne vaihtelevat sen mukaan, minkä tyyppistä asumista varten lainaa haetaan. Tässä käydään läpi yleisimmät kotilainan tyypit: asuntolaina, tonttilaina, rakennuslaina sekä joustoluotto tai kulutusluotto kotia vastaan.


Asuntolaina

Asuntolaina on yleisin lainamuoto, jota haetaan asunnon hankkimiseen tai olemassa olevan asuntolainan uudelleenrahoittamiseen. Asuntolainoja on kahta päätyyppiä: ensiasunnon laina ja sijoitusasunnon laina.


Ensiasunnon laina

Ensiasunnon laina on tarkoitettu henkilölle tai perheelle, joka ostaa ensimmäisen omistusasuntonsa. Tällaisella lainalla on usein edullisemmat ehdot, kuten pienempi korko tai alennettu lainanhoitomaksu.


Sijoitusasunnon laina

Sijoitusasunnon laina on puolestaan tarkoitettu sellaiselle henkilölle tai yritykselle, joka ostaa asunnon sijoitustarkoituksessa. Tämän tyyppinen laina voi olla korkeakorkoisempi ja sen saaminen voi edellyttää suurempaa omaa rahoitusosuutta.


Tonttilaina

Tonttilaina sen sijaan on erityinen lainamuoto, jota haetaan tontin hankkimiseen. Tontti voi olla esimerkiksi omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon rakentamista varten.


Rakennuslaina

Rakennuslaina myönnetään usein sellaiselle henkilölle tai perheelle, joka aikoo rakentaa omakotitalon. Rakennuslainalla katetaan rakentamisen kustannukset, ja se muutetaan valmistumisen jälkeen tavallisesti asuntolainaksi.


Joustoluotto tai kulutusluotto kotia vastaan

Joustoluotto tai kulutusluotto kotia vastaan on taas lainamuoto, jossa lainan vakuutena käytetään jo olemassa olevaa asuntoa. Tämän tyyppinen vippi sopii esimerkiksi silloin, kun halutaan tehdä isoja remontteja tai muita merkittäviä hankintoja.


Remonttilaina

Remonttilaina on erityinen tyyppi kotilainaa, joka on suunniteltu kattamaan kodin remontointi- ja parannuskustannukset. Tämä voi tarkoittaa kaikkea pienistä pintaremonteista aina suurten rakennusprojektien, kuten laajennusten tai peruskorjausten, rahoittamiseen.


Peruskorjauslaina

Peruskorjauslaina on erityinen lainatyökalu, jota voidaan käyttää jo olemassa olevan kodin kunnostamiseen tai peruskorjaukseen. Peruskorjauksen tarkoituksena on ylläpitää ja parantaa asunnon kuntoa pitkällä aikavälillä. Peruskorjaus voi sisältää esimerkiksi rakenteellisia korjauksia, lämmitysjärjestelmän päivitystä tai laajempia remontteja, kuten kylpyhuoneen tai keittiön uudistamista.


Kotilaina-laskuri

Lainasumma:

Korkoprosentti: %

Laina-aika (vuotta):

Kuukausierä:

Kotilaina-laskuri on työkalu, jota voidaan käyttää arvioimaan kotilainasi kustannuksia. Sen avulla voit laskea eri lainasummien, korkojen ja takaisinmaksuaikojen vaikutukset kuukausittaiseen lainanlyhennykseen.

Kotilaina-laskurin avulla voit helposti ja nopeasti suunnitella talouttasi ja budjettiasi. Se auttaa sinua ymmärtämään, kuinka paljon sinun tarvitsee maksaa kuukausittain lainasi takaisin, ja voit nähdä, kuinka eri tekijät, kuten koron muutokset tai laina-ajan pidentäminen, vaikuttavat kuukausittaiseen maksuusi.

Laskuri on helppokäyttöinen: syötät vain haluamasi lainasumman, koron ja laina-ajan, niin laskuri laskee sinulle kuukausittaisen lyhennyksen määrän. Voit myös leikkiä eri skenaarioilla ja katsoa, miten esimerkiksi lainasumman kasvattaminen tai laina-ajan lyhentäminen vaikuttaa kuukausierään.

Kotilaina-laskuri on erinomainen työkalu kaikille, jotka suunnittelevat asunnon ostoa tai muuta isoa hankintaa ja haluavat saada realistisen kuvan siitä, miten lainan ottaminen vaikuttaa heidän talouteensa.

Hae kotilainaa Vippi.org palvelusta


Kotilainan hakeminen

Kotilainan hakeminen on prosessi, joka vaatii huolellista suunnittelua ja valmistelua. Tässä osiossa käymme läpi, miten haetaan kotilainaa, kenelle se myönnetään ja mistä kotilaina haetaan.


Miten haetaan kotilainaa?

Tarvittavat asiakirjat kotilainan hakemiseen

Kun alat hakea kotilainaa, sinun tulisi olla valmiina joukko asiakirjoja. Nämä saattavat vaihdella pankista tai lainapalvelusta toiseen, mutta yleisesti ottaen tarvitset seuraavat asiakirjat:

  • Palkkatodistus tai muu tulotodistus
  • Asunnon kauppakirja tai esisopimus
  • Selvitys nykyisistä lainoistasi ja muista veloistasi

Lainahakemuksen täyttäminen

Lainahakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulta kysytään muun muassa henkilö- ja tulo-tietojasi sekä suunnitellun asunnon tietoja. On tärkeää antaa kaikki tiedot rehellisesti ja täydellisesti, sillä vääriin tietoihin perustuva lainapäätös voi johtaa ongelmiin myöhemmin.


Kenelle kotilaina myönnetään?

Kotilaina myönnetään yleensä henkilölle, jolla on säännölliset tulot ja joka kykenee hoitamaan lainan takaisinmaksun. Lainan myöntämisen edellytyksenä on usein myös suhteellisen hyvä luottotietohistoria.


Mistä kotilaina haetaan?

Pankkilaina

Perinteisin tapa hakea kotilainaa on omasta pankista. Monilla pankeilla on erityiset asuntolainapalvelut, joissa ne tarjoavat neuvontaa ja ohjausta lainanhakuun liittyvissä asioissa.

Online-lainapalvelut

Nykyään kotilainaa voi hakea myös netistä erilaisista online-lainapalveluista. Online-palveluiden etuna on usein nopeus ja helppous: voit tehdä lainahakemuksen milloin vain, missä vain ja saat päätöksen nopeasti.


Kotilainan ehdot ja kustannukset

kotivippi

Kun puhumme kotilainan ehdoista ja kustannuksista, tarkoitamme kaikkia niihin liittyviä yksityiskohtia, jotka voivat vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin. Nämä voivat vaihdella korkojen, takaisinmaksuajan ja muiden kulujen välillä. Tässä osiossa tarkastelemme näitä tekijöitä yksityiskohtaisesti.


Korko ja koron määräytyminen

Kotilainan korko on yksi merkittävimmistä kustannuksista laina-aikana. Korko voi olla joko kiinteä tai vaihtuva, mikä vaikuttaa lainan takaisinmaksuaikaan ja kokonaiskustannuksiin.


Kiinteä korko

Kiinteäkorkoisessa lainassa korko pysyy samana koko laina-ajan. Tämä tarkoittaa, että kuukausittainen maksuerä ei muutu laina-ajan aikana. Kiinteä korko tarjoaa ennustettavuutta, mutta se on usein korkeampi kuin vaihtuvakorkoinen laina alussa.


Euribor-korko

Vaihtuvakorkoisessa lainassa, kuten Euribor-korkoon sidotussa lainassa, korko määritetään tietyn ajanjakson välein. Jos markkinakorot laskevat, myös lainan korko voi laskea, mutta jos markkinakorot nousevat, myös lainan korko voi nousta. Tämä tuo mukanaan suuremman riskin, mutta toisaalta mahdollisuuden säästää koroissa.


Lainan takaisinmaksu

Lainan takaisinmaksuehdot ovat toinen olennainen osa kotilainaa. Takaisinmaksuaika ja lyhennystapa vaikuttavat sekä kuukausittaiseen maksuerään että lainan kokonaiskustannuksiin.


Takaisinmaksuaika

Takaisinmaksuaika on aika, jonka kuluessa laina on maksettava takaisin. Kotilainojen takaisinmaksuaika on yleensä 10-30 vuotta. Pitkä takaisinmaksuaika pienentää kuukausittaista maksuerää, mutta lisää lainan kokonaiskustannuksia koron osalta.


Lyhennystapa

Lyhennystavan valinta vaikuttaa myös kotilainan kustannuksiin. Annuiteettilaina tarkoittaa, että maksuerät ovat samansuuruisia koko laina-ajan. Tasalyhenteisessä lainassa taas lainapääomaa maksetaan takaisin samansuuruisissa erissä koko laina-ajan, jolloin maksuerät pienenevät ajan myötä.


Muut kulut ja maksut

Kotilainaan saattaa liittyä muitakin kuluja, kuten tilinhoitomaksuja, toimitusmaksuja tai mahdollisia vakuutusmaksuja. On tärkeää ottaa huomioon nämä kulut laskiessa kokonaiskustannuksia.

Lainaa kotia vastaan


Vakuudet ja takaukset kotilainassa

Kotilainan saamiseksi lainanantajat vaativat usein vakuuksia tai takauksia. Nämä ovat keinoja, joilla lainanantaja voi suojautua mahdolliselta riskiltä, että lainansaaja ei pysty maksamaan lainaa takaisin. Tässä osiossa käsitellään tarkemmin näiden termien merkitystä ja miten ne vaikuttavat kotilainaan.


Mitä tarkoittavat vakuudet ja takaukset?

Vakuus on arvokas omaisuuserä, kuten kiinteistö tai asunto, jonka lainansaaja antaa lainanantajalle turvaksi lainan takaisinmaksusta. Jos lainansaaja ei pysty maksamaan lainaa takaisin, lainanantajalla on oikeus myydä vakuutena oleva omaisuus ja käyttää sen tuotto velan perimiseen.

Takaus puolestaan on sopimus, jossa kolmas osapuoli (takaaja) sitoutuu maksamaan velan, jos alkuperäinen velallinen eli lainansaaja ei pysty sitä tekemään. Takaus voidaan järjestää esimerkiksi pankin, vakuutusyhtiön tai yksityishenkilön toimesta.


Koti vakuutena – mitä se tarkoittaa?

Kun puhutaan kotilainasta, viitataan usein tilanteeseen, jossa lainansaaja käyttää omaa kotiaan vakuutena saadakseen lainaa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos lainansaaja ei pysty maksamaan lainaa takaisin, pankilla on oikeus ottaa asunto haltuunsa ja myydä se velan kuittaamiseksi. Tämän takia onkin erittäin tärkeää, että harkitset huolella lainan takaisinmaksukykyäsi ennen kuin asetat kotisi pantiksi. Voit hakea myös lainaa ilman vakuuksia Vippi.org palvelusta.


Takauksen antajat

Takauksen voi antaa yksityishenkilö, kuten perheenjäsen tai ystävä, mutta se voi olla myös yritys, kuten pankki tai vakuutusyhtiö. On tärkeää huomata, että takaajan on ymmärrettävä täysin vastuunsa. Jos alkuperäinen velallinen ei pysty maksamaan lainaansa takaisin, vastuu siirtyy takaajalle.

Takaajan on myös täytettävä tietyt kriteerit. Esimerkiksi pankit ja muut rahoituslaitokset saattavat vaatia takaajalta hyvää luottotietohistoriaa ja vakaata tulonlähdettä.Kotilainan kilpailuttaminen Vippi.org palvelussa


Kun olet päättänyt hakea kotilainaa, on tärkeää kilpailuttaa laina eri lainantarjoajien välillä. Tämä auttaa sinua löytämään parhaan mahdollisen lainan tarpeisiisi ja taloudelliseen tilanteeseesi. Vippi.org-palvelussa voit helposti ja nopeasti kilpailuttaa kotilainan.Miten kilpailutus toimii Vippi.org palvelussa?


Vippi.org-palvelussa voit kilpailuttaa kotilainan täyttämällä yksinkertaisen lainahakemuslomakkeen. Lomakkeessa kysytään perustiedot sinusta ja kotisi ostoon tai rakentamiseen tarvittavasta lainasta. Kun olet lähettänyt lomakkeen, Vippi.org vertailee saamasi tiedot useiden eri pankkien ja rahoituslaitosten tarjoamiin kotilainoihin. Palvelu esittää sinulle parhaat lainatarjoukset, jotta voit itse valita niistä sinulle sopivimman.Edut kotilainan kilpailuttamisessa Vippi.org-palvelussa


Vippi.org-palvelun avulla voit säästää aikaa ja vaivaa, sillä sinun ei tarvitse itse ottaa yhteyttä useisiin eri pankkeihin ja rahoituslaitoksiin. Palvelun avulla saat myös paremman kokonaiskuvan markkinoilla olevista kotilainatarjouksista, jolloin voit tehdä tietoon perustuvan päätöksen lainasi valinnasta.Mitä ottaa huomioon kotilainaa kilpailuttaessa?


Kun kilpailutat kotilainaa, on tärkeää ottaa huomioon muutakin kuin vain lainan korko. Kannattaa tarkastella myös lainan muita kuluja, kuten avaus- ja tilinhoitomaksuja. Lisäksi on hyvä selvittää, miten laina on mahdollista maksaa takaisin - esimerkiksi onko mahdollista tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä ilman lisäkuluja. Vippi.org-palvelu auttaa sinua vertailemaan näitä seikkoja ja löytämään juuri sinulle sopivan kotilainan kattavan lainavertailun avulla.


Riskit liittyvät kotilainaan

Kotilainan ottaminen on merkittävä taloudellinen sitoumus, johon liittyy useita riskejä. Näitä riskejä ovat mm. koron nousun riski, työttömyys tai sairastuminen sekä asuntojen hintojen lasku. Tässä osiossa käsittelemme näitä riskejä tarkemmin.


Koron nousun riski

Korkoriski tarkoittaa sitä, että lainan korko nousee laina-aikana. Tämä voi tapahtua, jos laina on sidottu vaihtuvaan viitekorkoon, kuten euriboriin. Koron nousu tarkoittaa suurempia kuukausittaisia lainanlyhennyksiä ja siten suurempaa taloudellista rasitusta. Korkoriskiä voi hallita esimerkiksi kiinteällä korolla tai korkokatolla, jotka turvaavat lainanottajaa äkillisiltä korkojen nousuilta.


Työttömyys tai sairastuminen

Yllättävät elämäntilanteiden muutokset, kuten työttömyys tai pitkäaikainen sairastuminen, voivat vaikuttaa merkittävästi maksukykyyn. Tällöin lainanlyhennykset voivat muodostua ylivoimaisiksi. Tilanteeseen voi varautua esimerkiksi ottamalla lainaturvavakuutuksen, joka kattaa lainanlyhennykset, mikäli tulotaso laskee esimerkiksi työttömyyden vuoksi.


Asuntojen hintojen lasku

Asuntojen hintojen lasku on yksi mahdollinen riski kotilainassa. Jos asuntojen hinnat laskevat merkittävästi, on olemassa riski, että asunnon myyntihinta ei kata koko jäljellä olevaa lainaa. Tämä voi olla ongelma, jos joudut myymään asuntosi ennen kuin kotilaina on kokonaan maksettu takaisin.

On tärkeää tiedostaa ja ymmärtää nämä riskit ennen kuin teet päätöksen kotilainasta. Asiantunteva pankkineuvoja tai talousneuvoja voi auttaa sinua arvioimaan omia taloudellisia riskejäsi ja suunnittelemaan parhaat keinot niiden hallitsemiseksi.


Yhteenveto: Kotilaina lyhyesti

Kotilaina on merkittävä taloudellinen sitoumus, joka vaatii huolellista suunnittelua ja ymmärrystä. Tässä yhteenvedossa esitellään avainkohdat, jotka sinun tulee tietää ennen kotilainan hakemista.


Mistä aloittaa, kun harkitsee kotilainaa?

Ensimmäinen askel kotilainan harkinnassa on taloudellisen tilanteen arviointi. Selvitä kuinka paljon voit realistisesti varaa lainaan kuukausittain. Tämän perusteella voit arvioida, kuinka suuren lainan voit ottaa. Muista, että lainan määrän lisäksi sinun tulee ottaa huomioon myös lainan kustannukset, kuten korot ja muut maksut.

Seuraavaksi kannattaa tutustua eri lainavaihtoehtoihin. Kuten aiemmin mainittiin, on olemassa erilaisia kotilainatyyppejä, kuten asuntolaina, tonttilaina ja rakennuslaina. Näiden lisäksi voit harkita joustoluottoa tai kulutusluottoa kotia vastaan.


Vinkkejä kotilainan hakijalle

  • Tee budjetti: Ennen kuin haet kotilainaa, tee budjetti ja laske kuinka paljon voit käyttää lainan takaisinmaksuun kuukausittain. Budjetoinnin avulla voit myös välttää ylivelkaantumisen.
  • Varaudu korkojen vaihteluihin: Jos otat vaihtuvakorkoisen lainan, varaudu siihen, että korot voivat nousta tulevaisuudessa. On hyvä idea laskea, kuinka paljon koron nousu vaikuttaisi kuukausittaiseen lainanmaksuun.
  • Kilpailuta lainat: Älä ota ensimmäistä tarjottua lainaa. Vertaile eri pankkien ja rahoituslaitosten tarjouksia ja valitse parhaiten omiin tarpeisiisi sopiva laina.
  • Huomioi kaikki kulut: Muista, että lainan kustannukset koostuvat muustakin kuin korosta. Tutustu huolella lainaehtoihin ja selvitä kaikki mahdolliset maksut ennen lainapäätöksen tekemistä.


Usein kysytyt kysymykset

Kotilaina on laina, jossa asunto toimii lainan vakuutena. Se voi olla esimerkiksi uuden asunnon ostamiseen, remontointiin tai muiden velkojen maksuun käytettävä laina.
Kotilainaa voit hakea useimmista pankeista ja rahoituslaitoksista. Usein hakemusprosessi sisältää asiakirjojen toimittamisen, kuten palkkatodistuksen ja tietoa nykyisestä taloudellisesta tilanteesta sekä itse asunnosta. Jokaisella laitoksella on omat vaatimuksensa ja prosessinsa, jonka vuoksi kannattaa tutustua eri vaihtoehtoihin huolellisesti.
Kotilainassa vakuutena toimii yleensä itse ostettava tai remontoitava asunto. Tämä tarkoittaa, että jos lainanottaja ei pysty hoitamaan lainan takaisinmaksua, voi pankki myydä asunnon saadakseen rahansa takaisin.
Kyllä, olemassa oleva asunto on hyväksyttävä vakuus kotilainalle. Asunnon arvo määrittää sen, kuinka paljon voit lainata.
Joissakin tapauksissa on mahdollista käyttää kotilainaa muiden velkojen maksuun järjestelylainan muodossa. Tämä riippuu kuitenkin lainanmyöntäjän ehdoista ja sinun taloudellisesta tilanteestasi.
Se kuinka paljon voit lainata kotia vastaan riippuu monista tekijöistä, kuten asuntosi arvosta, tulotasostasi ja muista taloudellisista sitoumuksistasi.
Kotilainan korko vaihtelee pankista ja lainaohjelmasta toiseen. Se riippuu usein myös markkinakoroista, omaisuuden arvosta, laina-ajasta ja lainanottajan luottokelpoisuudesta.
Kyllä, on mahdollista saada kotilaina, vaikka sinulla olisi jo asuntolaina. Tämä riippuu kuitenkin tulotasostasi, nykyisten velkojen määrästä ja siitä, kuinka paljon vakuuksia sinulla on käytettävissäsi.
Kotilainan takaisinmaksuaika voi olla jopa useita vuosikymmeniä. Lopullinen aika riippuu lainasummasta, korosta ja kuukausittaisesta lyhennyksestä.
Kyllä, voit hakea kotilainaa yhdessä puolison tai muun rinnakkaislainanhakijan kanssa. Tällöin molemmat osapuolet ovat vastuussa lainan takaisinmaksusta.
Kotilainan saaminen edellyttää yleensä säännöllisiä tuloja. Tämän avulla lainanantaja voi varmistaa, että voit maksaa lainan takaisin sovitun aikataulun mukaan. Joidenkin lainanantajien on kuitenkin mahdollista myöntää laina ilman säännöllisiä tuloja, jos sinulla on esimerkiksi suuret säästöt tai muu vakuus.
Kotilainan hakemisen edellytyksenä on useimmiten säännölliset tulot, hyvä luottotietorekisteri ja riittävät vakuudet. Lisäksi joidenkin lainantarjoajien vaatimuksena voi olla esimerkiksi tietyn ikärajan täyttäminen tai pysyvä asuinpaikka Suomessa.
Useimmat pankit ja rahoituslaitokset vaativat, että asuntoon otetaan vakuutus ennen kuin kotilaina voidaan myöntää. Vakuutus suojaa sekä sinua että lainanantajaa mahdolliselta omaisuuden arvon laskulta.
Joissakin tapauksissa kotilaina voi toimia myös joustoluottona tai pikalainan muodossa. Tämä tarkoittaa sitä, että voit nostaa ja maksaa lainaa takaisin oman tarpeesi mukaan sovittujen rajojen puitteissa.
Kyllä, useimmissa tapauksissa kotilainan voi siirtää toiseen pankkiin. Tällöin nykyinen laina maksetaan pois uudella lainalla. Lainan siirtoon saattaa kuitenkin liittyä joitakin kustannuksia, kuten järjestelypalkkioita tai muita maksuja.
Voit laskea mahdollisen lainamäärän esimerkiksi pankkien verkkosivuilla olevilla laskureilla. Yleensä laskenta perustuu asunnon arvoon ja omiin tuloihisi sekä muihin taloudellisiin velvoitteisiin. Jätä hakemus ja katso millaisia tarjouksia saat.
Kotilainaa voi yleensä käyttää mihin tahansa tarkoitukseen, kuten asunnon ostoon, remontointiin tai vaikkapa muiden lainojen yhdistämiseen. Lainan käyttötarkoitus vaikuttaa kuitenkin siihen, miten paljon voit lainata ja millaisella korolla.
Asuntolaina on yleensä tarkoitettu uuden asunnon ostoon tai rakentamiseen, kun taas kotilaina on useimmiten olemassa olevaan asuntoon liittyvä laina. Kotilaina voi olla esimerkiksi remonttilaina tai laina, joka otetaan asunnon vakuudeksi.
Kyllä, asunnon arvo voi nousta tai laskea laina-aikana. Arvoon vaikuttavat useat tekijät, kuten asuinalueen suosio, yleinen taloustilanne ja asunnon kunto.
Pankki käyttää usein ulkopuolista kiinteistöarvioitsijaa määrittämään asunnon arvon. Arviointi perustuu muun muassa asunnon sijaintiin, kokoon, kuntoon ja markkinatilanteeseen.
Kun otat lainaa omaa asuntoasi vastaan, otat riskin että jos et pysty maksamaan lainaa takaisin sovitussa ajassa, pankilla on oikeus myydä asuntosi saadakseen rahansa takaisin. Lisäksi on mahdollista, että jos asuntojen hinnat laskevat, saatat joutua tilanteeseen jossa sinulla on enemmän velkaa kuin mitä asuntosi on arvoinen.

Sisällysluettelo


Viimeksi muokattu: