Yhteistyössä

Mikä on ASP-tili?

ASP-tili eli asuntosäästöpalkkiotili on säästötili, joka on suunniteltu erityisesti ensiasunnon ostajille. ASP-tili tarjoaa monia etuja, kuten valtion korkotuetun lainan ja korkotuen, mikä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon säästää omaa asuntoa varten.


ASP-tilin perustaminen

ASP-tilin voi avata henkilö, joka on 15-39-vuotias. Tilin avaaminen on täysin maksutonta useimmissa pankeissa. ASP-tilille säästetään vähintään kahdeksan vuosineljänneksen ajan, ja säästösumman tulee olla vähintään 150 euroa vuosineljännestä kohden.


ASP-tilin korko ja korkotuki

ASP-tilillä on kilpailukykyinen korko, joka koostuu peruskorosta ja lisäkorosta. Peruskorko on yleensä 1 %, ja lisäkorko voi olla jopa 4 % ensimmäisen viiden vuoden ajan. Valtion korkotuki puolestaan auttaa pitämään lainan korot alhaisina, mikä tekee ASP-lainasta erittäin edullisen vaihtoehdon.


Miten ASP-tili auttaa ensiasunnon ostamisessa?

Kun säästöjä on kertynyt vähintään 10 % asunnon hankintahinnasta, voi ASP-lainan hakea pankista. Valtion korkotuki ja edulliset lainaehdot tekevät ASP-lainasta houkuttelevan vaihtoehdon ensiasunnon ostajalle. Jos tarvitset lisärahoitusta, voit myös lainata heti tilille netistä kattamaan loput asunnon hankintahinnasta.


ASP-tilin verovapaus

ASP-tilin korot ovat verovapaita, mikä tekee siitä erityisen houkuttelevan säästömuodon. Tämä tarkoittaa, että säästösi kasvavat nopeammin verrattuna muihin säästötileihin.


ASP-lainan ehdot ja takaisinmaksu

ASP-laina on valtion tukema laina, jonka ehdot ovat erittäin edulliset. Lainan takaisinmaksu on joustavaa ja kuukausierät ovat kohtuullisia. Jos tarvitset suuremman lainan, voit hakea myös 5000 euron lainaa tai 7000 euron lainaa tarpeidesi mukaan.


ASP-tilin edut ja hyödyt


Säästöjen korkotuotto

ASP-tili tarjoaa säästäjälle erinomaiset korkotuotot. Korko on usein korkeampi kuin tavallisilla säästötileillä, mikä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon erityisesti nuorille ensiasunnon ostajille. Korkotuotto voi kasvaa merkittävästi ajan kuluessa, mikä nopeuttaa säästötavoitteen saavuttamista.


Valtion korkotuki

ASP-tilin merkittävä etu on valtion korkotuki. Tämä tarkoittaa, että valtio maksaa osan lainan koroista, mikä vähentää lainan kokonaiskustannuksia. Tämä on erityisen hyödyllistä tilanteissa, joissa korkotaso on korkea, sillä se auttaa säästäjää hallitsemaan lainanhoitokulut paremmin.


Veroedut

ASP-tiliin liittyy merkittäviä veroetuja. ASP-tilillä kertyvä korko on verovapaata, mikä tarkoittaa, että säästäjä saa pitää koko korkotuoton itsellään. Tämä tekee ASP-tilistä taloudellisesti kannattavan vaihtoehdon verrattuna muihin säästötileihin ja sijoituksiin, joissa korkotuotot ovat verotettavaa tuloa.


Turvallinen säästömuoto

ASP-tili on turvallinen säästömuoto ensiasunnon ostajalle. ASP-tilille talletetut varat ovat pankin takaamia, mikä tarjoaa mielenrauhaa ja varmuutta säästöjen säilymisestä. Tämä tekee ASP-tilistä luotettavan vaihtoehdon pitkäaikaiseen säästämiseen.


Helppo lainan kilpailutus

Kun säästötavoite ASP-tilillä on saavutettu, seuraava askel on asuntolainan kilpailutus. ASP-tili antaa hyvän pohjan neuvotella lainan ehdoista pankkien kanssa. Voit hyödyntää lainan kilpailutus -palvelua löytääksesi parhaat lainatarjoukset ja säästääksesi lainakustannuksissa. Tämä auttaa varmistamaan, että saat edullisimmat mahdolliset lainaehdot ensiasuntoasi varten.


Kannustaa pitkäjänteiseen säästämiseen

ASP-tili on suunniteltu kannustamaan pitkäjänteiseen säästämiseen. ASP-tilin ehdot ja edut motivoivat säästäjää pysymään säästösuunnitelmassaan, mikä auttaa saavuttamaan ensiasunnon hankintaan tarvittavan pääoman. Tämä pitkäjänteinen säästämiskulttuuri on hyödyllinen taloudellisen vakauden saavuttamiseksi tulevaisuudessa.


ASP-tilin avaaminen ja ehdot


ASP-tilin avaamisen edellytykset

ASP-tili eli asuntosäästöpalkkiotili on tarkoitettu ensiasunnon ostajille. Tämän tilin avaamiseksi on täytettävä tietyt edellytykset:

 • Ikävaatimus: Tilin avaajan tulee olla 15-39-vuotias.
 • Ensiasunto: Tilin avaajan on oltava ostamassa ensimmäistä asuntoaan.

ASP-tilin säästämisehdot

ASP-tilille säästäminen noudattaa tarkkoja sääntöjä ja ehtoja, jotka on hyvä tuntea:

 • Minimisäästö: Tilille on säästettävä vähintään 10 % asunnon hinnasta.
 • Säästöaika: Säästöaika on vähintään kaksi vuotta.
 • Talletukset: Säästöjä tehdään vähintään kahdeksana vuosineljänneksenä.

ASP-tilin korko ja lisäkorko

ASP-tilille kertyvä korko on merkittävä osa tilin etuja:

 • Peruskorko: ASP-tilille maksetaan normaalia talletuskorkoa.
 • Lisäkorko: Ensimmäisten viiden vuoden aikana tilille maksetaan myös lisäkorkoa.

ASP-tilin käyttö asunnon hankintaan

Kun säästötavoite on saavutettu, ASP-tilin varat voidaan käyttää asunnon hankintaan:

 • Asuntolaina: ASP-tilin säästöjen avulla voi saada edullisemman asuntolainan.
 • Valtion tuki: ASP-lainaan liittyy valtion korkotuki ja mahdollinen lisälaina.

ASP-tilin muut ehdot

ASP-tiliin liittyy myös muita ehtoja, jotka kannattaa huomioida:

 • Tilin pito: ASP-tiliä tulee pitää avoinna vähintään säästöajan loppuun asti.
 • Asunnon osto: Asunto tulee ostaa kahden vuoden kuluessa säästötavoitteen täyttymisestä.

ASP-tilin säästötavoitteet ja bonukset


Säästötavoitteet

ASP-tilin säästötavoitteet ovat keskeinen osa tilin toimintaa. ASP-tilin avulla nuoret voivat säästää rahaa omaa asuntoa varten. Säästöjen tulee olla vähintään 10% asunnon hinnasta ja niitä tulee kerryttää vähintään kahden vuoden ajan. Tämä säästötavoite varmistaa, että säästäjä on sitoutunut pitkäjänteiseen säästämiseen ja on valmistautunut asuntokauppaan.


Bonukset

ASP-tili tarjoaa säästäjille merkittäviä bonuksia, jotka tekevät tilistä houkuttelevan vaihtoehdon. ASP-tilin korko on yleensä korkeampi kuin tavallisten säästötilien korko, ja siihen sisältyy valtion maksama korkotuki. Tämän lisäksi ASP-tilille maksetaan lisäkorko, kun säästötavoite on saavutettu. Lisäkorko voi olla jopa 4%, mikä tekee säästämisestä entistä kannattavampaa.


Valtion korkotuki

Valtion korkotuki on merkittävä etu ASP-tilin säästäjille. Korkotuki maksetaan ASP-tilille, kun säästötavoite on täytetty ja asuntokauppa on tehty. Tämä tuki auttaa säästäjiä saavuttamaan tavoitteensa nopeammin ja vähentää lainan tarvetta.


Lisäkorko

Lisäkorko on toinen merkittävä bonus, joka maksetaan ASP-tilille. Kun säästäjä saavuttaa säästötavoitteen ja ostaa asunnon, lisäkorko maksetaan kerralla säästöjen päälle. Tämä lisäkorko voi olla jopa 4%, mikä tekee ASP-tilistä erityisen houkuttelevan vaihtoehdon nuorille säästäjille.


Bonusten ehdot

ASP-tilin bonukset ovat ehdollisia ja niiden saaminen edellyttää säästötavoitteen saavuttamista ja asuntokaupan tekemistä. Lisäksi ASP-tilin säästöjä ei saa nostaa ennen asunnon ostoa, muuten bonukset menetetään. Näiden ehtojen tarkoituksena on varmistaa, että säästäjät ovat sitoutuneita pitkäjänteiseen säästämiseen ja että he käyttävät säästöjä nimenomaan asunnon hankintaan.


ASP-tili ja ensiasunnon osto


Mitä tarkoittaa ASP-tili?

ASP-tili on asuntosäästöpalkkiojärjestelmä, joka on suunniteltu erityisesti nuorille ensiasunnon ostajille. ASP-tilin avulla voit säästää rahaa ensiasuntoa varten ja hyötyä valtion tarjoamista eduista.


ASP-tilin edut

 • Valtion korkotuki
 • Veroton korko
 • Mahdollisuus saada edullinen ASP-laina

ASP-tilin avaaminen

ASP-tilin avaaminen onnistuu lähes kaikissa pankeissa. Kun olet avannut tilin, voit alkaa säästää sinne säännöllisesti. ASP-tilin säästöaika on vähintään kaksi vuotta, ja sinun tulee säästää vähintään 10 % asunnon hinnasta.


ASP-laina

Kun olet säästänyt tarpeeksi ASP-tilille, voit hakea ASP-lainaa. ASP-laina on valtion tukema laina, jonka ehdot ovat usein edullisemmat kuin tavallisten asuntolainojen. Voit myös vertailla lainoja ja valita itsellesi parhaan vaihtoehdon, kuten voit lukea lisää lainavertailu (2024) -sivultamme.


Ensiasunnon osto

Kun olet säästänyt riittävästi ja saanut hyväksynnän ASP-lainalle, voit alkaa etsiä sopivaa ensiasuntoa. On hyvä muistaa, että ensiasunnon ostoon liittyy monia kustannuksia, joten on tärkeää suunnitella budjetti huolellisesti. Jos tarvitset lisärahoitusta, voit harkita myös muita lainavaihtoehtoja, kuten lainaa ilman vakuuksia.


ASP-tili ja muut lainavaihtoehdot

ASP-tili on erinomainen tapa säästää ensiasuntoa varten, mutta joskus tarvitaan lisärahoitusta. Jos tarvitset suuremman lainan, esimerkiksi lainaa 20000 euroa, voit tutustua eri lainavaihtoehtoihin ja kilpailuttaa lainat saadaksesi parhaan mahdollisen tarjouksen.

Lisäksi, jos haluat joustavuutta lainan takaisinmaksuun, harkitse luottotiliä, joka tarjoaa joustavat takaisinmaksuehdot.


ASP-tili vs. muut säästötilit


ASP-tilin edut

ASP-tili tarjoaa useita etuja verrattuna muihin säästötileihin. Näihin kuuluvat:

 • Valtion tuki: ASP-tilille säästävä saa valtion tarjoamaa korkotukea, mikä tekee siitä erityisen houkuttelevan ensiasunnon ostajille.
 • Korkoetu: ASP-tilin korot ovat yleensä korkeammat kuin tavallisten säästötilien korot, mikä nopeuttaa säästöjen kertymistä.
 • Verottomuus: ASP-tilin korot ovat verovapaita, mikä lisää säästöjen arvoa pitkällä aikavälillä.

Muiden säästötilien edut

Vaikka ASP-tilillä on monia etuja, myös muut säästötilit voivat olla houkuttelevia tietyissä tilanteissa:

 • Joustavuus: Tavalliset säästötilit tarjoavat enemmän joustavuutta nosto- ja talletusajoissa ilman rajoituksia.
 • Ei ikärajaa: Toisin kuin ASP-tili, muut säästötilit eivät aseta ikärajoituksia, joten ne sopivat kaikenikäisille säästäjille.
 • Ei käyttötarkoitusrajoituksia: Tavallisia säästötilejä voi käyttää mihin tahansa tarkoitukseen, kun taas ASP-tili on tarkoitettu vain ensiasunnon hankintaan.

ASP-tilin ja muiden säästötilien yhdistäminen

Monet säästäjät hyötyvät erilaisten säästötilien yhdistämisestä. Esimerkiksi:

 • ASP-tili ensiasuntoa varten: ASP-tiliä kannattaa käyttää ensisijaisesti ensiasunnon hankintaa varten sen tarjoamien etujen vuoksi.
 • Muut säästötilit yleisiin säästötavoitteisiin: Muut säästötilit voivat toimia hyvin esimerkiksi hätärahaston tai muiden pitkäaikaisten säästötavoitteiden saavuttamisessa.

Yhteenveto

Kokonaisuutena ASP-tili on erinomainen valinta ensiasunnon ostajille sen tarjoamien etujen, kuten korkotuen ja verovapauden, ansiosta. Kuitenkin muiden säästötilien joustavuus ja monipuoliset käyttötarkoitukset tekevät niistä myös houkuttelevia vaihtoehtoja. Parhaan hyödyn saavuttamiseksi voi olla järkevää yhdistää ASP-tili ja muut säästötilit omien taloudellisten tavoitteiden mukaisesti.

Sisällysluettelo


Viimeksi muokattu: