Yhteistyössä

Johdanto Credit-korttiin


Mikä on Credit-kortti?

Credit-kortti on maksukortti, joka antaa kortinhaltijalle mahdollisuuden ostaa tuotteita ja palveluita luotolla. Tämä tarkoittaa, että ostokset maksetaan kortin myöntäjän tarjoamalla lainalla, joka käyttäjän tulee maksaa takaisin myöhemmin, yleensä kuukausittain. Credit-korttien etuna on, että ne tarjoavat joustavuutta ja mahdollisuuden tehdä suurempia hankintoja, vaikka tilillä ei sillä hetkellä olisi riittävästi varoja.


Miten Credit-kortti eroaa Debit-kortista?

Credit-kortti ja Debit-kortti ovat molemmat maksukortteja, mutta niiden toimintaperiaatteet eroavat merkittävästi toisistaan. Tässä muutamia keskeisiä eroja:

 • Maksutapa: Debit-kortilla tehdyt ostokset veloitetaan suoraan käyttäjän pankkitililtä, kun taas Credit-kortilla ostot tehdään luotolla, joka maksetaan takaisin myöhemmin.
 • Luottoraja: Credit-kortissa on ennalta määritelty luottoraja, jonka puitteissa käyttäjä voi tehdä ostoksia. Debit-kortilla ei ole tällaista rajaa, vaan käyttöraja määräytyy tilin saldon perusteella.
 • Laskutus: Credit-kortin käytöstä kertyy lasku, joka maksetaan yleensä kuukausittain. Debit-kortilla ei synny erillistä laskua, koska ostot veloitetaan suoraan tililtä.
 • Korko: Credit-kortilla käytetty luotto voi kerryttää korkoa, jos sitä ei makseta takaisin ajallaan. Debit-kortilla ei ole korkoa, koska varat veloitetaan suoraan tililtä.

Credit-kortin käyttö voi olla hyödyllistä erityisesti silloin, kun tarvitaan joustoa talouden hallinnassa tai tehdään suurempia hankintoja. Jos olet kiinnostunut edullisista lainavaihtoehdoista, tutustu myös halpakorkoisiin lainoihin Vippi.org-sivustolla.


Credit-kortin toimintaperiaate


Luottoraja ja sen merkitys

Credit-kortin luottoraja määrittää, kuinka paljon luottoa kortinhaltija voi käyttää. Luottorajaa voidaan pitää ikään kuin lainana, jonka kortin myöntäjä tarjoaa asiakkaalle. Tämä raja vaihtelee käyttäjän taloudellisen tilanteen ja luottokelpoisuuden mukaan. Luottorajan asettaminen on tärkeää, sillä se auttaa hallitsemaan kulutusta ja estää ylivelkaantumista. Käytettävissä oleva luotto pienenee ostosten myötä ja palautuu maksettujen summien verran.


Kuinka Credit-kortin laskutus toimii?

Credit-kortin laskutus toimii siten, että kortinhaltija saa kuukausittain laskun, joka sisältää kaikki kyseisen laskutuskauden aikana tehdyt ostokset ja nostot. Laskussa ilmoitetaan myös vähimmäismaksu, joka on maksettava eräpäivään mennessä, sekä mahdolliset korot ja muut maksut. Kortinhaltija voi maksaa koko laskun kerralla tai osissa, mikäli kortin ehdot sen sallivat. On tärkeää huomata, että maksamatta jäänyt saldo kasvattaa korkoa, mikä voi johtaa suurempiin kustannuksiin pitkällä aikavälillä.

Esimerkiksi, jos olet juuri hankkinut pikavippi heti tilille, voit harkita myös credit-kortin käyttöä arjen hankintoihin ja maksaa laskun myöhemmin, kun rahat ovat tilillä.


Credit-korttien edut ja haitat


Credit-kortin hyödyt arjessa

Credit-kortit tarjoavat useita etuja jokapäiväisessä elämässä. Ensinnäkin, ne antavat mahdollisuuden joustavaan maksamiseen, sillä voit tehdä ostoksia ja maksaa ne myöhemmin. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos sinulla on yllättäviä kuluja, mutta et halua käyttää säästöjäsi heti.

Toiseksi, credit-kortit tarjoavat usein erilaisia bonuksia ja palkintoja. Monet kortit kerryttävät pisteitä tai rahaa takaisin jokaisesta ostoksesta, mikä voi tuoda merkittäviä säästöjä pitkällä aikavälillä. Lisäksi, credit-kortit saattavat tarjota erityisiä alennuksia ja etuja yhteistyökumppaneiden liikkeissä.

Kolmanneksi, credit-kortit ovat turvallinen maksuväline. Jos korttisi katoaa tai varastetaan, voit ilmoittaa siitä kortin myöntäjälle ja estää kortin käytön. Useimmissa tapauksissa olet suojattu myös petoksilta, ja saat hyvityksen luvattomista veloituksista. Tämä tekee credit-korteista turvallisemman vaihtoehdon kuin käteinen tai debit-kortit.

Lopuksi, credit-kortit tarjoavat usein matkustusedut ja vakuutukset. Monet kortit sisältävät matkavakuutuksen, joka kattaa esimerkiksi matkatavaravahingot ja peruutukset. Lisäksi joihinkin kortteihin sisältyy pääsy lentokenttäloungeihin ja muita matkustusmukavuuksia.


Mahdolliset riskit ja haittapuolet

Vaikka credit-korteilla on monia etuja, niihin liittyy myös joitakin riskejä ja haittapuolia. Yksi suurimmista riskeistä on mahdollisuus ajautua velkakierteeseen. Jos et pysty maksamaan credit-korttilaskuasi ajallaan, korkokulut voivat kasvaa nopeasti, ja velka voi kasaantua merkittävästi.

Toiseksi, credit-korttien käyttö voi houkutella ylittämään oman budjetin. Koska maksaminen on helppoa ja nopeaa, voi olla vaikeaa seurata kulutustaan, mikä voi johtaa taloudellisiin ongelmiin. On tärkeää pitää mielessä oma taloudellinen tilanne ja käyttää credit-korttia vastuullisesti.

Kolmanneksi, credit-korttien vuosimaksut ja muut kulut voivat olla korkeita. Jotkut kortit veloittavat vuosimaksuja, ja lisäksi saattaa olla muita kuluja, kuten käteisnostomaksuja ja ulkomaanmaksukuluja. On tärkeää vertailla eri korttien ehtoja ja valita sellainen, joka sopii parhaiten omaan käyttötarkoitukseen.

Lopuksi, credit-kortin hakeminen ja sen käyttö voivat vaikuttaa luottoluokitukseesi. Jos haet useita kortteja lyhyessä ajassa tai käytät jatkuvasti suurta osaa luottorajastasi, luottoluokituksesi voi heikentyä. Tämä voi vaikuttaa mahdollisuuksiisi saada lainaa tai muita luottoja tulevaisuudessa.


Credit-korttien kustannukset


Korko ja muut kulut

Credit-korttien käytöstä aiheutuvat kustannukset voivat vaihdella suuresti kortin tyypin ja käyttöehtojen mukaan. Yleisimmät kulut ovat:

 • Korko: Credit-kortin korko voi olla kiinteä tai muuttuva. Korko lisätään yleensä kuukausittain maksamattomaan saldolle.
 • Vuosimaksu: Jotkut credit-kortit perivät vuosimaksun, joka voi vaihdella muutamasta kymmenestä eurosta satoihin euroihin.
 • Käteisnostomaksut: Käteisen nostaminen credit-kortilla voi olla kallista, sillä siihen liittyy usein korkeat nostopalkkiot ja korko alkaa juosta heti.
 • Valuuttamuunnoskulut: Ulkomailla tehdyt ostokset voivat aiheuttaa lisäkustannuksia valuuttamuunnoksista.
 • Myöhästymismaksut: Maksujen viivästyminen voi johtaa huomattaviin myöhästymismaksuihin ja korkeampaan korkoon.

Miten välttää ylimääräiset maksut?

Voit välttää ylimääräiset maksut noudattamalla muutamia yksinkertaisia sääntöjä:

 1. Maksa lasku ajoissa: Vältä myöhästymismaksut maksamalla credit-korttilaskusi aina eräpäivään mennessä.
 2. Vältä käteisnostoja: Käteisen nostaminen credit-kortilla on yleensä kallista, joten vältä tätä mahdollisuuksien mukaan.
 3. Seuraa kulutustasi: Pidä kirjaa credit-korttisi käytöstä, jotta voit välttää ylivelkaantumisen ja yllätyskulut.
 4. Valitse oikea kortti: Vertaa eri credit-korttien ehtoja ja valitse se, joka parhaiten sopii tarpeisiisi ja jossa on alhaisimmat kulut.
 5. Käytä bonusohjelmia: Hyödynnä credit-korttien tarjoamat bonusohjelmat ja alennukset, jotta voit saada enemmän vastinetta rahoillesi.

Jos olet kiinnostunut myös autorahoituksesta heti netistä, voit tutustua Vippi.orgin tarjoamiin rahoitusvaihtoehtoihin ja löytää itsellesi sopivan ratkaisun.


Credit-korttien turvallisuus


Turvatoimet ja suojautuminen väärinkäytöksiltä

Credit-korttien turvallisuus on ensisijaisen tärkeää, jotta vältytään väärinkäytöksiltä ja petoksilta. Seuraavat turvatoimet auttavat pitämään korttisi ja sen tiedot turvassa:

 • PIN-koodin suojaaminen: Valitse vaikeasti arvattava PIN-koodi ja vältä sen jakamista muiden kanssa. Älä myöskään kirjoita koodia ylös paikkaan, josta se voi helposti löytyä.
 • Kortin käyttö verkossa: Käytä aina luotettavia ja suojattuja verkkosivustoja, kun syötät korttitietojasi. Tarkista, että sivuston osoite alkaa "https://" ja että siinä on lukkoikoni.
 • Ilmoitukset ja seuranta: Ota käyttöön kortin käyttöä koskevat ilmoitukset ja tarkasta säännöllisesti tiliotteesi. Näin voit havaita epäilyttävät tapahtumat nopeasti.
 • RFID-suojaus: Jos korttisi tukee lähimaksua, harkitse RFID-suojatun lompakon käyttöä estääksesi tietojen luvattoman skannaamisen.

Mitä tehdä, jos Credit-kortti katoaa?

Jos Credit-korttisi katoaa tai varastetaan, toimi nopeasti seuraavien ohjeiden mukaisesti:

 1. Ilmoita välittömästi kortin myöntäjälle: Ota yhteyttä kortin myöntäneeseen pankkiin tai rahoituslaitokseen ja ilmoita katoamisesta. Useimmat pankit tarjoavat 24/7 asiakaspalvelua tällaisissa tilanteissa.
 2. Estä kortti: Pyydä pankkia sulkemaan kortti välittömästi, jotta sen käyttö estetään. Tämä auttaa ehkäisemään mahdolliset väärinkäytökset.
 3. Seuraa tiliä: Tarkista tilitapahtumat säännöllisesti ja ilmoita heti pankille, jos huomaat epäilyttäviä tai luvattomia veloituksia.
 4. Tilaa uusi kortti: Pyydä pankkia lähettämään uusi kortti ja varmista, että uusi korttisi on suojattu samalla tavalla kuin edellinen.

Credit-kortin käyttö ulkomailla


Valuuttakurssit ja muut huomioitavat seikat

Kun käytät credit-korttia ulkomailla, on tärkeää olla tietoinen valuuttakursseista ja mahdollisista lisäkuluista. Valuuttakurssit voivat vaihdella merkittävästi, joten on hyvä tarkistaa kortin myöntäjän tarjoamat kurssit etukäteen. Lisäksi monet pankit ja kortin myöntäjät perivät valuutanvaihtomaksuja, jotka voivat vaihdella 1-3% välillä. Näiden kulujen välttämiseksi kannattaa harkita kortteja, jotka tarjoavat edullisemmat tai jopa maksuttomat valuutanvaihdot.

Toinen huomioitava seikka on mahdollinen käteisnostojen kustannus. Ulkomailla tehdyt käteisnostot voivat olla kalliimpia kuin kotimaassa, joten kannattaa suunnitella käteisnostot huolellisesti. Joissakin maissa voi myös esiintyä korttikohtaisia rajoituksia, jotka voivat vaikuttaa siihen, kuinka paljon voit nostaa käteistä yhdellä kertaa.


Parhaat käytännöt turvalliseen käyttöön matkalla

Matkustaessa ulkomaille on tärkeää noudattaa muutamia perusperiaatteita, jotta credit-kortti pysyy turvassa ja käyttö sujuu ongelmitta:

 • Ilmoita matkasuunnitelmistasi: Kerro pankillesi tai kortin myöntäjälle matkakohteistasi ja ajankohdista, jotta he osaavat odottaa ulkomailta tulevia maksutapahtumia.
 • Käytä luotettavia maksupisteitä: Vältä maksamasta epäilyttävissä paikoissa ja suosi tunnettuja ja luotettavia liikkeitä ja ravintoloita.
 • Säilytä korttia turvallisesti: Pidä credit-kortti aina mukanasi ja suojassa varkauksilta. Käytä tarvittaessa RFID-suojattua lompakkoa.
 • Seuraa korttitapahtumia: Tarkkaile säännöllisesti korttisi tapahtumia verkkopankissa tai mobiilisovelluksessa. Ilmoita heti epäilyttävistä tapahtumista kortin myöntäjälle.
 • Pidä varakortti mukana: Varaudu mahdollisiin ongelmatilanteisiin pitämällä mukana toinen credit-kortti tai debit-kortti hätätilanteita varten.

Credit-kortin hakeminen ja myöntäminen


Hakuprosessi ja vaatimukset

Credit-kortin hakuprosessi alkaa yleensä hakemuksen täyttämisellä, joka voidaan tehdä joko verkossa tai pankin konttorissa. Hakemuksessa kysytään henkilökohtaisia tietoja, kuten nimi, osoite, tulot ja työsuhteen tiedot. Lisäksi hakijan luottotiedot tarkistetaan, mikä on olennainen osa hakuprosessia. Luottotiedot kertovat hakijan aikaisemmista velvoitteista ja maksukäyttäytymisestä.

Credit-kortin myöntämisen vaatimukset voivat vaihdella eri pankkien ja rahoituslaitosten välillä. Yleisesti ottaen hakijan tulee olla täysi-ikäinen ja hänellä tulee olla säännölliset tulot. Myös vakaa taloudellinen tilanne ja hyvä luottotieto ovat tärkeitä tekijöitä. Joissakin tapauksissa pankit voivat vaatia myös vakuuksia tai takaajia.


Miten valita sopiva Credit-kortti?

Credit-kortin valinta kannattaa tehdä huolellisesti, sillä markkinoilla on tarjolla monia erilaisia vaihtoehtoja. Ensimmäinen askel on määritellä omat tarpeet ja käyttötarkoitus. Esimerkiksi matkustamiseen liittyvät edut, kuten matkavakuutus ja lentopisteet, voivat olla tärkeitä joillekin käyttäjille.

Toiseksi, vertaile eri korttien korkokulut ja vuosimaksut. Näiden kulujen vertailu auttaa löytämään edullisimman vaihtoehdon. Lainavertailu (2024) - Vertaa lainat ja valitse itsellesi paras -sivustolta löydät hyödyllisiä vinkkejä ja työkaluja, jotka auttavat tekemään parhaan päätöksen.

Kolmanneksi, tarkastele kortin tarjoamia lisäetuja ja bonuksia. Joillakin korteilla voi olla esimerkiksi käteispalautuksia, alennuksia tai muita etuja, jotka voivat tehdä kortista houkuttelevamman. On myös hyvä kiinnittää huomiota kortin luottorajaan ja siihen, kuinka joustavasti sitä voidaan muuttaa.

Lopuksi, varmista että valitsemasi kortti sopii taloudelliseen tilanteeseesi ja että pystyt hoitamaan kortin kuukausittaiset maksut ajallaan. Jos etsit myös muita edullisia lainavaihtoehtoja, kannattaa tutustua Lainaa pienellä korolla - Vippi.org alkaen 4,19% -sivustoon, josta löydät lisätietoa edullisista lainoista.


Credit-kortin vastuullinen käyttö


Budjetointi ja kulutuksen seuraaminen

Credit-kortti voi olla hyödyllinen työkalu, kunhan sen käyttö on hallittua ja suunnitelmallista. Budjetointi on avainasemassa vastuullisessa credit-kortin käytössä. Laadi selkeä kuukausibudjetti, johon sisällytät kaikki tulot ja menot. Tämä auttaa sinua hahmottamaan, paljonko voit käyttää credit-kortiltasi ilman, että ylität taloudelliset rajasi. Kulutuksen seuraaminen on yhtä tärkeää; tarkista säännöllisesti credit-korttilaskusi ja pidä kirjaa kaikista ostoksistasi. Nykyään useimmat pankit ja luottokorttiyhtiöt tarjoavat mobiilisovelluksia, joiden avulla voit seurata kulutustasi reaaliajassa.


Maksuvaikeuksien välttäminen

Credit-kortin vastuullinen käyttö edellyttää myös, että vältät maksuvaikeudet. Vältä ylivelkaantumista käyttämällä korttia vain silloin, kun tiedät pystyväsi maksamaan laskun kokonaisuudessaan eräpäivään mennessä. Jos huomaat, että sinulla on vaikeuksia maksaa credit-korttilaskuja, ota heti yhteyttä luottokorttiyhtiöön ja neuvottele maksusuunnitelmasta. Näin voit välttää korkeat myöhästymismaksut ja negatiiviset merkinnät luottotiedoissasi.

Jos tarvitset rahoitusta suurempia hankintoja varten, kuten auton ostoon, voi olla hyödyllistä harkita muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi, Autolaina - Hae vippi autoa varten netistä alk 4% korolla voi olla edullisempi ja helpompi hallita kuin credit-korttivelka.


Yhteenveto


Credit-kortin tärkeimmät ominaisuudet

Credit-kortti tarjoaa käyttäjilleen monia etuja ja ominaisuuksia, jotka tekevät siitä suositun maksuvälineen. Tärkeimmät ominaisuudet ovat:

 • Luottoraja: Credit-kortilla on ennalta määritelty luottoraja, jonka puitteissa kortinhaltija voi tehdä ostoksia ja nostoja.
 • Korkoaika: Useimmissa tapauksissa credit-kortilla tehdyille ostoksille annetaan koroton maksuaika, joka voi vaihdella muutamasta viikosta jopa kuukauteen.
 • Käteisnostot: Credit-kortilla voi tehdä käteisnostoja automaateista, mutta nämä nostot voivat olla kalliimpia kuin ostokset.
 • Bonukset ja edut: Monet credit-kortit tarjoavat erilaisia bonuksia ja etuja, kuten lentopisteitä, alennuksia ja cashback-ohjelmia.
 • Turvallisuus: Credit-kortit tarjoavat usein parempaa kuluttajansuojaa kuin debit-kortit, kuten ostoturvaa ja petossuojaa.

Lopulliset vinkit fiksuun käyttöön

Credit-kortin fiksu ja vastuullinen käyttö voi auttaa välttämään taloudellisia ongelmia ja hyödyntämään kortin tarjoamat edut. Tässä muutamia vinkkejä:

 • Seuraa kulutustasi: Pidä kirjaa credit-kortilla tehdyistä ostoksista ja varmista, että pysyt budjetissasi.
 • Maksa laskut ajallaan: Vältä korkomaksut maksamalla credit-korttilaskut ajallaan. Tämä auttaa myös pitämään luottotietosi kunnossa.
 • Käytä bonuksia ja etuja: Hyödynnä credit-kortin tarjoamat bonukset ja edut, mutta älä tee turhia ostoksia vain bonusten takia.
 • Vältä käteisnostoja: Käteisnostot credit-kortilla voivat olla kalliita korkojen ja nostopalkkioiden vuoksi. Käytä käteisnostoja vain hätätapauksissa.
 • Yhdistä lainat: Jos sinulla on useita lainoja ja credit-korttivelkoja, harkitse lainojen yhdistämistä. Tämä voi helpottaa maksujen hallintaa ja vähentää korkokuluja. Lisätietoja löydät sivulta Lainojen yhdistäminen - Yhdistä kalliit lainat - Vippi.org.
 • Varaudu yllättäviin menoihin: Credit-kortti voi olla hyödyllinen yllättävien menojen kattamiseen, mutta jos tarvitset suuremman lainan nopeasti, voit hakea lainaa sivulta Lainaa 2000€ Heti Tilille | Hae Pikavippiä 2000e | VIPPI.org.
Sisällysluettelo


Viimeksi muokattu: