Yhteistyössä

En saanut lainaa vaikka luottotiedot kunnossa

Miksi en saa lainaa?

Epäilemättä moni meistä on miettinyt kysymystä "Miksi en saa lainaa vaikka luottotiedot kunnossa?". Tämän artikkelin tavoitteena on valaista tätä asiaa ja antaa tietoa ja työkaluja, joiden avulla voit ymmärtää paremmin, miksi lainahakemus saatetaan hylätä huolimatta siitä, että luottotiedot ovat kunnossa. Voit myös oppia, miten voit parantaa mahdollisuuksiasi saada hyväksytty lainahakemus tulevaisuudessa.

Artikkelissa tarkastellaan muun muassa sitä, miten luottotiedot tarkistetaan ja miksi ne ovat tärkeitä lainanmyöntäjille. Tarkastelemme myös yleisimpiä syitä lainahakemuksen hylkäämiseen sekä sitä, miten voit parantaa mahdollisuuksiasi saada lainaa, vaikka luottotiedot ovat jo kunnossa. Lisäksi artikkelissa käsitellään lainan hakemista eri lainanmyöntäjiltä ja annetaan vinkkejä siihen, miten toimia jos lainahakemus hylätään.

Luottotietojen tarkistus ja merkitys

Luottotiedot ovat keskeisessä osassa lainanhakuprosessia, mutta miksi ne ovat niin merkittäviä lainanmyöntäjille? On tärkeää ymmärtää, että luottotiedot ovat luotettava tapa arvioida hakijan kykyä ja halua maksaa laina takaisin.


Mitä ovat luottotiedot?

Luottotiedot ovat tietoja, jotka kertovat henkilön taloudellisesta historiasta. Ne sisältävät tiedot maksuhäiriöistä, veloista sekä aikaisemmista lainoista ja luotoista. Luottotiedot antavat lainanmyöntäjälle kattavan kuvan hakijan taloudellisesta tilanteesta ja maksukyvystä.


Miksi luottotiedot ovat tärkeitä lainanmyöntäjille?

Luottotiedot ovat lainanmyöntäjille olennainen työkalu riskienhallinnassa. Lainanmyöntäjät pyrkivät minimoimaan riskin siitä, että laina jää maksamatta. Positiiviset luottotiedot viestittävät lainanmyöntäjälle, että hakija on aiemmin hoitanut talousasiat hyvin, mikä luo luottamusta hakijan kykyyn maksaa laina takaisin. Pikavippi ilman luottotietoja on vaikea, ellei jopa mahdoton saada vuonna 2024.


Miten luottotiedot tarkistetaan?

Luottotiedot tarkistetaan kysymällä niitä erityiseltä luottotietoyhtiöltä, kuten Suomen Asiakastieto Oy:ltä. Yhtiöltä pyydetään tietoja hakijan maksuhäiriömerkinnöistä sekä hakijan maksuviivästysten määrästä ja laadusta. Tämän perusteella tehdään päätös lainan myöntämisestä.

On siis tärkeää pitää luottotiedot kunnossa, sillä ne voivat merkitä eron saada laina tai ei. Kuitenkin, kuten nähdään, pelkät hyvät luottotiedot eivät välttämättä riitä.

Luottotietojen tarkistus


Yleisimmät syyt, miksi lainahakemus hylätään huolimatta hyvistä luottotiedoista

Syyt miksi lainahakemus hylätty

On useita tekijöitä, jotka vaikuttavat lainahakemuksen hyväksymiseen, ja luottotiedot ovat vain yksi niistä. Seuraavassa tarkastellaan yleisimpiä syitä, miksi lainahakemus saatetaan hylätä, vaikka luottotiedot olisivat kunnossa.


Liian suuri velkasuhde

Yksi yleinen syy hylkäämiseen on liian suuri velkasuhde. Lainanantajat katsovat usein velkasuhdetta, joka kertoo kuinka paljon velkaa sinulla on suhteessa tulojesi määrään. Jos velkasuhde on korkea, se viestii lainanantajalle mahdollisesta riskistä, etkä välttämättä saa lainaa, vaikka luottotietosi olisivat kunnossa.


Liian pienet tulot

Tulojen määrä on myös avainasemassa lainaa haettaessa. Lainanmyöntäjät haluavat varmistaa, että sinulla on riittävästi tuloja lainan takaisinmaksuun. Siksi liian pienet tulot voivat johtaa lainahakemuksen hylkäämiseen.


Epäsäännölliset tulot

Epäsäännölliset tulot voivat myös olla syy lainahakemuksen hylkäämiseen, sillä lainanantajat haluavat hakijalla olevan riittävät ja säännölliset tulot tällä hetkellä. Lainanantajat haluavat nähdä säännöllistä tuloa, joka osoittaa, että pystyt maksamaan lainan takaisin. Freelancerit, yrittäjät tai osa-aikaiset työntekijät saattavat kohdata vaikeuksia tässä asiassa. Säännöllisillä tuloilla on mahdollista saada lainaa vaikka työttömänä.


Virheet lainahakemuksessa

Virheet tai puutteelliset tiedot lainahakemuksessa voivat myös johtaa hylkäämiseen. On tärkeää, että tarkistat kaikki hakemuksessa olevat tiedot huolellisesti ennen hakemuksen lähettämistä.


Muistilista

Lainan saamiseen vaikuttaa monia tekijöitä, ja syitä siihen, miksi et saa lainaa, voi olla useita. Tässä muutamia mahdollisia syitä:

 1. Luottotiedot: Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, se saattaa estää sinua saamasta lainaa. Luottotietojen menetys merkitsee suurta riskiä lainanantajille.

 2. Tulot: Lainanantajat tarkistavat usein tulotasosi varmistaakseen, että sinulla on varaa maksaa laina takaisin. Jos tulosi ovat liian pienet tai epäsäännölliset, se saattaa estää sinua saamasta lainaa.

 3. Velkaantumisaste: Jos sinulla on jo paljon velkaa, lainanantajat saattavat katsoa, että sinulla ei ole varaa ottaa lisää lainaa.

 4. Ikä: Joissakin maissa on ikärajoituksia lainan myöntämiselle. Jos olet alle 18-vuotias, et voi saada lainaa.

 5. Lainan tarkoitus: Joissakin tapauksissa lainanantajat saattavat hylätä hakemuksen, jos he katsovat, että lainan tarkoitus ei ole tarpeeksi hyvä tai liian riskialtis.

 6. Asuinpaikka: Joissakin tapauksissa lainan saaminen voi olla haastavaa, jos et asu pysyvästi lainaa myöntävässä maassa.

 7. Korkotaso ja maksuajat: Jos et pysty hyväksymään lainan ehtoja, kuten korkeaa korkotasoa tai lyhyitä maksuaikoja, saatetaan sinulle jättää myöntämättä laina.

 8. Virheet lainahakemuksessa: Jos hakemuksessa on virheitä tai epätarkkuuksia, se saattaa johtaa hylkäämiseen.


Miten parantaa mahdollisuuksia saada laina luottotietojen ollessa kunnossa

Paranna mahdollisuuksiasi saada vippi

Voit parantaa mahdollisuuksiasi saada lainaa monin eri tavoin, vaikka luottotietosi olisivatkin jo kunnossa. Tässä osiossa käydään läpi joitakin näistä tavoista.


Miten kasvattaa tuloja tai vähentää velkoja

Kasvattaa tuloja: Voit kasvattaa tulojasi monin eri tavoin. Yksi keino on hakea korotusta nykyiseen palkkaan tai hankkia toinen, sivutyö. Myös investoinnit, kuten osakkeet tai kiinteistöt, voivat parantaa taloudellista tilannettasi.

Vähentää velkoja: Voit vähentää velkojasi esimerkiksi neuvottelemalla lainanantajien kanssa pienemmistä korosta tai pitää tauko luoton käytöstä ja keskittyä jo olemassa olevien lainojen maksamiseen. Järjestelylaina voi myös auttaa vähentämään luottojen määrää.


Lainahakemuksen tarkistaminen virheiden välttämiseksi

Virheet lainahakemuksessa voivat johtaa hylkäykseen. Varmista, että täytät hakemuksen huolellisesti ja tarkistat kaikki tiedot ennen hakemuksen lähettämistä.


Muita vinkkejä ennen lainahakemuksen jättämistä

 • Realistinen lainasumma: Pyydä lainaa vain sen verran kuin tarvitset, ja arvioi realistisesti, kuinka paljon pystyt kuukausittain lyhentämään.

 • Budjetointi: Ennen lainan hakemista on hyvä idea laatia budjetti varmistamaan, että pystyt maksamaan lainan takaisin.

 • Varmista takaisinmaksukyky: Muista, että lainaa kannattaa hakea vasta, kun olet varma, että sinulla on mahdollisuus maksaa se takaisin.

Miksi en saa lainaa vaikka luottotiedot kunnossa?


Lainan hakeminen eri lainanmyöntäjiltä

On tärkeää ymmärtää, että eri lainanmyöntäjät saattavat asettaa eritasoisia vaatimuksia hakijoille. Tämä johtuu sekä heidän riskeille altistamisen tasostaan että heidän sisäisistä lainanmyöntöperusteistaan. Mitä korkeampia vaatimuksia lainanmyöntäjä asettaa, sitä paremman asiakaskunnan he yleensä saavat. Tämä voi kuitenkin johtaa siihen, että jotkut hakijat, joilla on hyvässä kunnossa olevat luottotiedot, eivät saa lainaa.

Tästä syystä on hyvä hakea Vippi.org palvelun kautta, sillä yhdellä hakemuksella saat tiedot yli 30 eri pankin ja rahoituslaitoksen lainatarjouksista henkilökohtaisesti juuri sinulle.


Eri lainanmyöntäjien vaatimukset

Esimerkiksi pankit ja suuret luotonantajat voivat asettaa korkeammat vaatimukset lainanhakijoille kuin pienemmät lainanantajat tai pikavippifirmat. Pankit saattavat vaatia säännöllistä tuloa, hyvää luottotietoa, vakaata työhistoriaa ja riittävän suurta oman pääoman määrää. He voivat myös ottaa huomioon hakijan ikä, ammatti ja asuinpaikka. Pienemmät lainanmyöntäjät saattavat olla joustavampia näiden vaatimusten suhteen.

 


Miten valita sopiva lainanmyöntäjä

Tärkein tekijä lainanmyöntäjän valinnassa pitäisi olla sen sopivuus omiin taloudellisiin olosuhteisiin ja tarpeisiin. Tämä tarkoittaa, että kannattaa ottaa huomioon lainasumma, laina-aika, lainan korko, sekä lainanmyöntäjän luotettavuus ja palvelun laatu. On suositeltavaa lukea myös lainanmyöntäjän ehdot huolellisesti läpi ennen lainasopimuksen allekirjoittamista.

Kenelle myönnetään?


Lainahakemus hylätty - mitä tehdä?

Vaikka luottotiedot olisivatkin kunnossa, voi lainahakemus joskus valitettavasti tulla hylätyksi ja silloin kysyy helposti, miksi en saa lainaa heti tililleni. Tässä osiossa käymme läpi mitä tehdä jos lainahakemus hylätty, miten selvittää hylkäyksen syy, miten korjata ongelma ja milloin on sopiva aika hakea lainaa uudelleen.


Miten selvittää syy hylkäykselle

Ensimmäinen askel on selvittää, miksi lainahakemus hylättiin. Joskus lainanmyöntäjät ilmoittavat hylkäyksen syyn, mutta jos et ole varma, voit ottaa yhteyttä lainanmyöntäjään ja pyytää selvennystä. Pankit eivät välttämättä kerro yksittäistä syytä vaan vetoavat vain tehtyyn kokonaisarvioon. Olisi kuitenkin tärkeää ymmärtää, mikä ongelma oli, jotta voit yrittää ratkaista sen ennen seuraavaa lainahakemusta.


Miten korjata ongelma

Kun tiedät mikä aiheutti hylkäyksen, voit ryhtyä korjaamaan ongelmaa. Jos esimerkiksi tulotaso oli ongelma, voit yrittää kasvattaa tulojasi tai vähentää kuluja. Jos hakemus hylättiin virheen vuoksi, tarkista ja korjaa hakemus huolellisesti ennen kuin jätät sen uudelleen. Saatavilla olevaan velkaan liittyvät ongelmat ovat monimutkaisempia ratkaista, mutta tehostettu säästösuunnitelma tai velanmaksuohjelma voi auttaa parantamaan tilannetta.


Milloin on sopiva aika hakea uudelleen

Ennen kuin haet lainaa uudelleen, varmista, että olet käsitellyt kaikki ongelmat, jotka johtivat alkuperäisen hakemuksen hylkäämiseen. Kuinka kauan sinun kannattaa odottaa ennen lainan hakemista uudelleen riippuu tilanteestasi. Joissakin tapauksissa, kuten säästösuunnitelman tai velanmaksuohjelman käyttöönoton jälkeen, voi olla viisainta odottaa useita kuukausia näyttääksesi, että olet ottanut vastuun taloudestasi. Toisissa tapauksissa, kuten jos hakemus hylättiin virheen vuoksi, voit ehkä hakea lainaa uudelleen heti virheen korjaamisen jälkeen.


Vertailupalvelu apuun lainanhaussa - Vippi.org kilpailuttaa lainasi

Lainaa hyvillä luottotiedoilla

Saatat kysellä "miksi en saa lainaa, vaikka luottotiedot ovat kunnossa?". Yksi syy voi olla se, että et ole vielä löytänyt oikeaa rahoituslaitosta tai lainatuotetta. Tässä vaiheessa vertailupalvelut, kuten Vippi.org, voivat tulla avuksi.


Selvitä mikä pankki myöntää helpoiten lainaa

Erilaiset pankit ja rahoituslaitokset saattavat asettaa erilaisia kriteerejä lainan myöntämiselle. Jotkut saattavat painottaa hakijan tuloja, toiset taas aiempaa luottohistoriaa. Lainojen vertailun avulla voit nähdä eri lainantarjoajien tarjoukset ja valita niistä sellaisen, joka parhaiten sopii omiin tarpeisiisi ja elämäntilanteeseesi. Näin saat kätevästi selville, mikä pankki myöntää lainaa helposti.


Mitä pankki tarkistaa lainaa hakiessa?

Kun haet lainaa, pankki tai rahoituslaitos tarkistaa useita eri seikkoja. Nämä voivat sisältää esimerkiksi luottotietosi, tulotasosi, muut lainasi tai velkasi sekä arvion kyvystäsi maksaa laina takaisin. Lisäksi voidaan tarkistaa esimerkiksi työ- ja asumistilanteesi. Jokainen lainanantaja painottaa eri tekijöitä hieman eri tavalla, minkä takia onkin tärkeää tehdä perusteellinen vertailu eri vaihtoehdoista.

Kokeile kilpailuttaa lainasi meillä ja näet nopeasti tiedot eri pankkien tarjouksista sinulle.


Lainoja yhdistämällä voit saada uuden lainan

Mistä pankista laina helposti?

Monet lainaajat kysyvät usein: "Miksi en saa lainaa, vaikka luottotiedot ovat kunnossa?" Vastaus voi olla yksinkertaisesti se, että sinulla on jo olemassa olevia velkoja. Pankit ja muut lainanantajat ottavat huomioon jo olemassa olevat lainasi, kun ne päättävät, myöntävätkö ne sinulle lisää lainaa.


Näkeekö pankki muut lainat?

Pankki näkee esimerkiksi tilitiedoistasi sinne maksetut lainat, mutta varsinaiset lainatiedot sinun tulee itse ilmoittaa. Suomessa ei vielä ole positiivista luottorekisteriä, missä lainasi rekisteröidään luottotietorekisteriin, ja pankit ja muut lainaajat tarkistavat tämän rekisterin ennen uuden lainan myöntämistä. Tällaista on tosin suunniteltu tulevaksi.

Jos sinulla on jo useita lainoja, se voi olla syy, miksi et saa uutta lainaa – vaikka luottotietosi ovatkin kunnossa.

Yksi ratkaisu tähän ongelmaan on lainojen yhdistäminen. Tämä tarkoittaa sitä, että otat uuden lainan, jolla maksat pois kaikki olemassa olevat lainasi. Näin sinulla on vain yksi laina maksettavana, mikä voi tehdä talouden hallinnasta helpompaa ja parantaa mahdollisuuksiasi saada uutta lainaa tulevaisuudessa.

Muista kuitenkin, että yhdistelylaina ei aina ole paras ratkaisu. On tärkeää, että harkitset tätä vaihtoehtoa huolellisesti ja neuvottelet pankin tai muun lainanantajan kanssa ennen päätöksen tekemistä.


Yksi hylätty hakemus ei poissulje lainan saamisen mahdollisuutta

On tärkeää ymmärtää, että yksi hylätty lainahakemus ei tarkoita, että sinun mahdollisuutesi saada pikalainaa olisivat menneet iäksi. Päinvastoin, se merkitsee mahdollisuutta selvittää, mikä meni pieleen ja miten voit parantaa mahdollisuuksiasi tulevaisuudessa.

Hae lainaa Vippi.org palvelussa ja voit saada yhdellä hakemuksella tarjouksia yli 30 eri pankilta - näin näet mikä pankki myöntää lainaa juuri sinulle. Jos lainahakemus hylätty yhden pankin osalta, voit silti saada lainaa usealta muulta pankilta. Jos kaikki tarjoukset hylätty, selvitä silloin yläpuolelta vastaus kysymykseen: "Miksi en saa lainaa vaikka luottotiedot kunnossa."


Usein kysytyt kysymykset

Lainapäätöstä tehdessään lainanantajat ottavat huomioon monia tekijöitä, ei ainoastaan luottotietoja. Ne saattavat ottaa huomioon esimerkiksi tulojesi suuruuden, työtilanteesi, mahdolliset aiemmat velat, asumistilanteesi ja ikäsi. Jos et siis saa lainaa, vaikka luottotietosi ovat kunnossa, syy voi löytyä jostakin näistä tekijöistä. Jos epäilet, että jokin näistä tekijöistä saattaa vaikuttaa lainapäätökseesi, kannattaa ottaa yhteys lainanantajaan ja pyytää lisätietoja.

Lainanantajat ottavat huomioon monia tekijöitä lainapäätöstä tehdessään. Nämä voivat sisältää esimerkiksi tulojesi suuruuden, työtilanteesi, mahdolliset aiemmat velat, asumistilanteesi, ikäsi ja luottotietosi. Myös avoimet kulutusluotot voivat vaikuttaa lainapäätökseen. Lisäksi lainanantajat saattavat ottaa huomioon oman sisäisen politiikkansa ja sääntönsä. Kaikki nämä tekijät voivat vaikuttaa siihen, saatko lainaa ja kuinka suurta lainaa voit saada.

Kyllä, aiemmat velat voivat vaikuttaa lainapäätökseen, vaikka luottotiedot olisivat kunnossa. Vaikka sinulla ei olisi maksuhäiriömerkintöjä, lainanantajat voivat ottaa huomioon velkataakan, jonka olet jo ottanut. Tämä voi vaikuttaa heidän arvioonsa siitä, kuinka hyvin pystyt maksamaan uuden lainan takaisin.

Kyllä, työtilanne voi vaikuttaa lainan saantiin. Lainanantajat saattavat arvioida työpaikkasi vakautta, työhistoriaasi ja nykyistä työtilannettasi. Esimerkiksi epäsäännölliset tulot tai lyhyt työhistoria voivat heikentää mahdollisuuksiasi saada lainaa.

Kyllä, sekä lyhyt työhistoria että epäsäännölliset tulot voivat vaikuttaa lainan myöntämiseen. Lainanantajat arvioivat kykyäsi maksaa laina takaisin, ja he voivat pitää vakaiden ja säännöllisten tulojen puuttumista riskitekijänä.

Kyllä, asumistilanne voi vaikuttaa lainan saantiin. Esimerkiksi omistusasunto voi toimia vakuutena ja parantaa lainansaantimahdollisuuksia. Vuokralla asuvilla voi olla vaikeampaa saada suuria lainoja.

Ikäsi voi vaikuttaa lainan saamiseen monin tavoin. Joillakin lainanantajilla on ikärajoja lainanhakijoille, ja usein nuoret tai erittäin iäkkäät henkilöt voivat kohdata haasteita lainan saamisessa.

Avoimet lainat tai luotot voivat vaikuttaa uuden lainan saamiseen. Lainanantajat arvioivat velkaantumisastettasi ja miten hyvin selviydyt nykyisistä veloistasi. Jos sinulla on jo paljon velkaa, lainanantaja saattaa nähdä riskin siinä, että otat lisää velkaa.

Pankki saattaa kieltäytyä myöntämästä lainaa muista syistä kuin luottotietojen. Se voi olla esimerkiksi tulojesi, työtilanteesi, aiempien velkojesi, asumistilanteesi tai iän perusteella. Pankkien sisäiset säännöt ja politiikat voivat myös vaikuttaa lainapäätökseen.

Kyllä, pankkien sisäiset säännöt ja politiikat voivat vaikuttaa lainapäätökseen. Esimerkiksi pankki saattaa olla haluttomampi myöntämään suuria lainoja tietyille asiakasryhmille tai tietyissä taloudellisissa tilanteissa, mutta pienlainan myöntäminen onnistuu helpommin.

Kyllä, aiempi maksuhäiriömerkintä voi vaikuttaa lainan saantiin jos se on pankin tiedossa, vaikka luottotiedot olisivat nyt kunnossa. Lainanantajat voivat nähdä aiemman maksuhäiriön merkkinä suuremmasta riskistä, vaikka se olisi jo poistunut luottotiedoistasi.

Kyllä, liian monta luottokorttia tai osamaksusopimusta voi vaikuttaa negatiivisesti lainan saantiin. Lainanantajat voivat nähdä tämän merkkinä siitä, että sinulla on taipumus ottaa velkaa, mikä voi lisätä riskiä lainan takaisinmaksusta.

Lainanantajat ottavat huomioon monia tekijöitä, kuten tulojesi suuruuden, työtilanteesi, aiemmat velat, asumistilanteesi, ikäsi ja luottotietosi. He voivat myös ottaa huomioon lainan määrän suhteessa tulojesi määrään, omistusasunnon tai auton olemassaolon, sekä monta luottokorttia tai osamaksusopimusta sinulla on.

Lainan määrän suhde tulojesi määrään, tunnetaan myös velkasuhteena, on tärkeä tekijä lainan saannissa. Mitä suurempivelkasuhde on, sitä suurempi on riski, ettet pysty maksamaan lainaa takaisin. Lainanantajat saattavat kieltäytyä myöntämästä lainaa, jos velkasuhde on liian suuri.

Vaikka luottotietosi ovat hyvät, lainanantajat arvioivat myös muita tekijöitä, kuten tulojasi ja menoja, aiempia velkoja, työtilannetta ja asumistilannetta. Jos jokin näistä tekijöistä ei täytä lainanantajan vaatimuksia, he voivat kieltäytyä myöntämästä joustoluottoa tai pikavippiä.

Korkotasolla itsessään ei yleensä ole suoranaista vaikutusta lainan saantiin, mutta se vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin ja sitä kautta takaisinmaksukykyysi. Korkeampi korkotaso voi tehdä lainan takaisinmaksusta vaikeampaa, mikä voi vaikuttaa lainanantajan arvioon siitä, onko sinulle turvallista myöntää lainaa.

Omistusasunnon tai auton olemassaolo voi vaikuttaa lainansaantiin. Ne voivat toimia vakuutena lainalle, mikä saattaa parantaa mahdollisuuksiasi saada lainaa. Vakuudeton laina on usein kalliimpi ja vaikeampi saada kuin vakuudellinen laina.

Voit parantaa mahdollisuuksiasi saada lainaa tulevaisuudessa esimerkiksi pitämällä huolta luottotiedoistasi, vähentämällä velkaantumista, säästämällä säännöllisesti, pitämällä tulot ja menot tasapainossa, ja pyrkimällä vakituiseen työsuhteeseen. On myös hyvä idea opettaa itselleen hyvät rahankäyttötavat ja budjetin seuranta.

Jos et saa lainaa, vaikka luottotietosi ovat kunnossa, kannattaa ottaa yhteyttä lainanantajaan ja pyytää tarkempia tietoja päätöksestä. On myös hyödyllistä tehdä realistinen arvio omasta taloudellisesta tilanteesta ja tarvittaessa tehdä muutoksia. Kannattaa myös harkita neuvontapalvelun käyttämistä.

Kyllä, luottotietojen lisäksi monia muita tekijöitä vaikuttaa lainan myöntämiseen. Nämä voivat sisältää esimerkiksi tulojesi suuruuden, työtilanteesi, mahdolliset aiemmat velat, asumistilanteesi ja ikäsi. Lainanantajat ottavat huomioon monia tekijöitä arvioidessaan riskiä, joka liittyy lainan myöntämiseen.


 

Sisällysluettelo


Viimeksi muokattu: